Kodi

Az egész ott kezdődött, hogy a médiaplayerem távirányítója elfáradt (értsd: megrágta a gyerek, és túl sokszor verte földhöz).  Szóval ott találtuk magunkat a kőkorszakban. Nincs tv előfizetés, szóval az egyetlen szórakozási tartalom az internetről jöhet, és azt csakis a tévén lehet fogyasztani.

Lehetséges opciók voltak:

  • távirányító megjavítatása
  • másik médiaplayer vásárlása (Chromecast, Android baszok)
  • TV saját playerének használata
  • raspberry befogása lejátszásra
  • hdmi képes laptop rádugása a tv-re

A problémát ráadásul minél hamarabb, minél egyszerűbben kellett megoldani. Anyuka otthon ne unatkozzon, apukának ne kelljen kilométereket mennie, és szabit kivenni a javitatatás miatt. Ne kerüljön sokba, ne költsünk feleslegesen. Jah, és persze gyerek barát megoldás.

Utóbbi miatt a laptop rádugása a TV-re nem megoldás. Javittatás sok idő, és nem is könnyen megoldott nem minden bokorban van ilyen szerelő, és a munkaidőben így is elég sűrű. Másik médiaplayerre vágytam már, bár a régivel komoly gond nem volt igazán. De ami tetszett és jó lett volna az drága. Androidos megoldások gyengék, lassuák, streamelni nem akartam laptopról a dolgot, mert kelljen már 2 eszköz hozzá h nézzek valamit. A TV médiaplayere a feliratokat nem támogatja, nem beszélve az újabb kódolásokról (bár ha jól rémlik MKV és x264 lehet megy…).

Sejthető tehát hogy mi lett a megoldás. Kicsit utána néztem alaposabban hogyan is működhet a pi mint média player. Mint kiderült, nincs nehéz dolgom, sokan hasznáják erre. Nekem eddig csak letöltő és megosztó eszköz volt, ezekre bevállt, de most már más feladat is rá hárul. Azt tudtam, hogy out-of-box megoldást akarok, nem szopni vele. Így esett a választás az OSMC-re, ami a Rasbian utódja, és lényegében egy debian alappal összegyűrt XBMC/Kodi.

A telepítés nem volt nagy kaland, van click click installer, ami az SD kártyára megcsinál mindent. Innen már csak a pit kellet bootolni, illetve összekötni a tévével. Egyből ment minden. Maradt még egy kardinális probléma: a távirányítás. Persze Kodinak van Android és iOS alkalmazása, de mégis elég kényelmetlen a telefonnal irányítani, oda nézel, visszanézel. Szóval jobb erre egy dedikált eszköz.

Szemem elött lebegett a gond. Beraktam a pit hátra, de most akkor kéne valami infras vevő. Meg ebayról xmbc (kodi) képes távirányító. Ahh újabb vásárlás idő, mire meg jön. De ekkor valami isteni szikra támadt, és elkezdtem keresgéni a megoldás arra, hogy a TV távirányítójával lehessen vezérleni a kodit. Mint kiderült, lehet, a kicsit újabb tévék már tudják HDMI kábelen keresztül fogadni a jelet. És valóban, a tévé távirányítójával tökéletesen tudom irányítani az XBMC felületét. Néha eldobja a jelet, újraindtáskor általában. Ezt még nyomozom, de ritkán jön szerencsére elő.

A disztró amit használtam tehát az OSMC, ami egy XBMC-t is tartalmaz, illetve bocsnat Kodi-t, mert az XBMC nevet váltott már egy ideje. Kézzel is össze lehet persze rakni,  de én lusta voltam, egy reggel alatt lényegében meg voltam az egésszel, mire a család felkelt, már újra működött a szórakoztató központ. A távirányítót azóta se csináltattam meg, pedig jó lenne, mert legalább el tudnám adni a media lejátszót, ami csak porosodik a szekrényben.