Biztonsági kamera vs. Homekit

Az új (technikailag és nekem mint általában az első) házba költözéskor fontos szempont volt a biztonság kialakítása. Nem mintha a gettóba költöznénk, de szerettünk volna ha az értékeinkre a lehető legtöbb módon tudunk ügyelni. Így lett riasztó, mindenféle szenzorral, távfelügyelet, törésálló fólia az ablakokra, ajtókra és kamera.

Bár a riasztó és kamera rendszert egy cég csinálta, a két rendszer kvázi független egymástól. Az elöbbi JABLOTRON márkájú, az útobbinál a kamerák Hyundai IP kamerák, valami beltéri egységgel, amin ha jól láttam valami Linux csoda van. A JABLOTRON egyébként egy elég modern cucc, van alkalmazásuk telefonra, órára, app-ból látom ha riasztás van, vagy elmegy az áram, stb.

A kamera már más tészta. A beltéri egységre dugtak egy egeret, a telepítés idejére ráraktam még egy monitort is. De állandóan ki akarja bámulni a videót, főleg úgy hogy oda kell menni. Kaptunk itt is appot, bár valami sztenderd IP kamera stuff lehet. Maga a kamerák egyébként jók, türhető képet vesznek fel, valamennyire éjjel is látnak. A rendszer „okos” mármint annyira hogy ha mozgást lát, automatikusan rögzíti a beltére egység hdd-jre.

Engem viszont kicsit zavart, ahogy okosodik az otthonunk (riasztó, kamerák, Homekit, IKEA világítások, wifi hangszóró), egyre több alkalmazást kell használni. Ezért megörültem, amikor megláttam a JABLOTRON hírt, hogy immár „idegen” kamerák képei is beköthetőek a rendszerbe. Aztán jött a szomorúság, hogy ehhez admin jogkör kell, szóval csak az üzemeltető tudja megcsinálni. Viszont mivel láttam, hogy a mezei RTSP kamerákkal is működhet, újra elővettem a homebridge projektet, és megnéztem mekkora szívás lenne megcsinálni, hogy a kamerák képét legalább a Home alkalmazásban lássam. Mint kiderült nem nagy feladat, a legnagyobb meló egyébként maga az RTSP stream linkek kinyerése volt. A homebridge telepítésével senkit nem unatnék, én dockerrel raktam fel a házi szerverre, amin OMV fut, pratikus cucc.

A kamerák rendszerétől csak reméltem, hogy ki tudom szedni a stream urlt. A beltéri egység GUI-jában erre nem nagyon találtam lehetőséget, de aztán megnéztem, van-e webes felülete is ennek a szörnynek. Természetesen volt, természetesen bazi régi és elavult, flashes. Ami viszont jó volt benne, hogy a kamerák fel voltak sorolva, és az oldal forrásában pont ott volt ami nekem kellett, a stream url.

Ezek után már nem sok volt hátra, feltettem a homebridge-camera-ffmpeg plugint, és megadtam neki a stream linket, minden mást egyelőre hagytam defaulton. Öröm bodottá, azonban egy dolog még hiányzott, a snap url, vagyis egy álló kép a kamera képéről. Ezt akárhogy is próbáltam, nem tudtam kitalálni, így végül 1-2 shell scripptel de megoldottam. Pár percenként csinálok egy állóképet, és azt feltöltöm egy publik url-re, amit be lehet állítani a homebridge kamera pluginbe. Innentől máris csodálatosan működött a dolog, belépve a Home alkalmazásba látom a kamerák utolsó pár perces képét, amint rátappolok a kamerára akkor pedig az élő képet. Akár az órán…

Amin lehetne finomítani: a kamera plugin beálításokon, néha szétesik a kép alja, de nem zavaró, illetve tovább kéne próbálkozni a kamerával, mert valószínű, hogy tud snap képet gyártani, csak még nem jöttem rá hogyan 😀